Понедельник, 30.11.2020, 05:35
          Одеський 
Дошкільний Навчальний Заклад 
   «Ясла - садок» № 307

 Організація харчування дітей

Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Ноябрь 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всего ответов: 20
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Організація харчування дітей в дошкільному закладі

 

Рекомендації щодо організації харчування дитини

        Раціональне харчування - одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати.
        В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода. 
У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники білків. Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м'ясі, рибі, молоці, яйцях та ін. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони.

        Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, слугують розчинниками вітамінів А і Д. Але надмір жирів шкідливий, бо сприяє порушенню обміну речовин, погіршенню засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії.

        Вуглеводи - основний матеріал для енергії м'язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах та їх соках, молоці, у вмісті яких є багато глюкози і фруктози. 

        У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни. Недостатня їхня кількість різко погіршує стан здоров'я, ріст і розвиток організму. Адже вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

 

Добрий апетит і улюблені страви
(поради)

       Навчіться не помічати поганого апетиту дитини.
       Не реагуйте хворобливо на те, що дитина мало їсть і демонстративно відсуває тарілку. Не хоче їсти - спокійно і по-дружньому відпустіть її з-за столу, хай терпить до вечері. Врешті здоровий інстинкт візьме своє і їсти захочеться. 
       Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, якщо вона попросить їсти.Лагідно поясніть, що їсти треба у відведений для цього час. Вечерю у такому разі зробіть дещо раніше. 
       На апетит впливає і зміна обстановки. Підіть на прогулянку й ви побачите, з яким апетитом після цього їстиме ваша дитина. Сміливо довіряйте здоровому інстинктові, закладеному самою природою.

       Давайте тільки ту кількість їжі, що її з'їдає дитина із задоволенням. Здорова дитина здебільшого споживає стільки, скільки потрібно для її організму. Утримуйтеся від розмов про те, що «дитина мало або майже нічого не їсть», бо вони шкідливі.
       Своєчасно включайте в раціон дитини різноманітні, рекомендовані для її віку, страви та, проявляючи такт і наполегливість, привчайте їсти все, що корисне для неї. Дотримуйтесь режиму.

 

 

 

 

Поради

щодо харчування дитини вдома

у вихідні дні

 

  • Пам’ятайте, що діти мають їсти чотири-п’ять разів на день із перервою в 3-4 год.
  • Не давайте дитині між прийомами їжі солодощі.
  • Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки, жири, вуглеводи, мікро- та макроелементи, а також вітаміни.
  • Давайте дитині пити чисту воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні дитини, на¬скільки корисними вони не були б.
  • Урізноманітнюйте харчування дитини, адже його одноманітність призводить до зменшення кількості шлункового соку Як наслідок знижується апетит та погіршу¬ється засвоєння їжі.
  • Навчайте дитину раннього віку їсти самостійно.
  • Діліть дитині молодшого дошкільного віку котлету та рибу на кусочки, але лише після того, як вона побачить готову страву.
  • Навчіть дитину їсти м’ясо та рибу разом із гарніром.
  • Завжди орієнтуйтеся на апетит дитини. Ніколи не годуйте дитину насильно. Пам’ятайте, що зниження апетиту може свідчити про захворювання дитини.
  • Підтримуйте у дитини перед та під час їжі гарний настрій. Це важливий чинник для формування хорошого апетиту.
  • Дотримуйтеся таких орієнтовних об’ємів готових страв для дітей віком від трьох до шести років:
Страви Об'єм, гр Страви Об'єм, гр
м'ясні або рибні страви 70 - 100 фрукти, соки 80 - 100
гарніри 120 - 130 каші, овочеві страви 180 - 200
салати 40 - 50 супи, борщі, бульйони 150 - 200
чай, молоко, какао, кефір 150 - 180 хліб житній (на день) 50 - 60
компоти, киселі 120 - 180 хліб пшеничний (на день) 100 - 110